Edgar Allan Poe - Kuzgun şiiri ve Yazı Sanatının Felsefesi

Edgar Allan Poe - Kuzgun şiiri ve Yazı Sanatının Felsefesi


Amerikalı yazar Edgar Allan Poe'nun Kuzgun (The Raven) şiiri birçok açıdan edebiyat dünyasında ve kitapseverler arasında ünlüdür. Poe sadece güzel bir şiir yazmakla kalmadı. Aynı zamanda bu şiiri nasıl yazdığını açıkladığı "Yazmanın Felsefesi" isimli bir makale de kaleme aldı ki hem şiiri nasıl yazdığını açıkladı hem de yazmanın felsefesinin temelleri ile ilgili önemli bir eser bıraktı.

Edgar Allan Poe - Kuzgun şiiri konusu

Poe, Kuzgun şiirinde acı çeken bir aşığı anlatıyor. Odasına giren bir kuzgun da aşkından yavaş yavaş deliliğe sürüklenen bu aşığa eşlik ediyor. Aşık aşkından yanarak derdini anlatırken, bu konuşan kuzgun da "nevermore" yani "bir daha asla" diyerek ona eşlik eder. 

Şiir hem anlatımı hem de akıcılığı ve müzikselliği ile dikkat çekiyor ve bundan dolayı da ünlü. Aynı zamanda Amerikalı ünlü yazar Poe, bu şiirinde birçok klasik konuya da atıfta bulunuyor. Mesela, kuzgunun bir Pallas büstüne konması bir örnek olabilir. 

Kuzgun ve Yazı Sanatının Felsefesi

Poe, bu şiiri baştan sona bir mantık ve metot içinde kurgulamış. Bunu da "Yazı Sanatının Felsefesi" konulu makalesinde anlatıyor. 

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından basılan bu 34 sayfalık kitapta ise Kuzgun şiirinin Türkçe ve İngilizcesi ile birlikte Poe’nun bu şiiri nasıl yazdığını ve nasıl kurguladığını anlatan bahsettiğim yazısı da eklenmiş.

Şiirin uzunluğundan, nakaratların ne olacağına kadar neyi nasıl seçtiğini Poe kendisi anlatıyor ve eserlerin nasıl yazıldığını yazarların anlatmamasının bir eksiklik olduğunu yazının başında belirtiyor.

Peki neden Kuzgun ismini seçmiştir? Poe bunu şöyle açıklıyor: “Sonunda şiirimin çatısı ortaya çıkmıştı. Şiirimin adı “Kuzgun” olacaktı. Bu kuş zaten meşum, uğursuz bir hayvan olarak biliniyordu ve devamlı aynı kelimeyi her hecenin sonunda melankolik bir tonla tekrar edecekti.”

Ayrıntılar için bakınız: Edgar Allan Poe - Yazının Felsefesi: İyi Yazarlar Neden İyi Yazarlar?

Edgar Allan Poe - Kuzgun şiiri ve Yazı Sanatının Felsefesi


Yazar: Edgar Allan Poe
Kitap Adı: Kuzgun
Çeviren ve Derleyen: Oğuz Baykara
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
Sayfa: 35

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Benzer yayınlar